24 April 2009

bekerjalah ibarat hidup 1000 tahun lagi, beramal lah ibarat akan mati esok hari

itu kata motivasi yg terlintas di fikiran saya..ade sebab macam mana boleh terlintas..nak cerita..tak perlu rasenye :)

oh ye,haritu study..sambil study sambil zikir..untuk make sure diri sentiasa bersemangat tak mengantuk bila study,tambahan pula,banyak pula kes kematian dari rakan dan kes kemalangan jalan raya..terasa ajal dekat je dengan diri..bertambah zikir istigfar dan doa..bimbang diri masih belum bersedia..

tibe2 terkeluar zikir ni dari mulut..

Ya Allahu Ya Allah...
Yafattahu Ya 'Alim..
Iftah qulubana..futuhal 'arifina..

sayu je alunan zikir ni ..
tergerak hati nak tahu maksud zikir ni (zikir ni blaja masa duk asrama sekolah menengah dulu,dah lama tak berzikir dengan zikir ni),mesej SMS tanya abang long saya..

inilah maksudnya

WAHAI TUHAN YG MAHA PEMBUKA, YG MAHA MENGETAHUI
BUKALAH HATI KAMI WAHAI PEMBUKA YG MAHA 'ARIF..

subhanallah..maksudnya sungguh bagus..nak nak tengah study..
alhamdulillah terima kasih ya Allah mengilhamkan zikir ni..
saya ulang2 zikir mudah-mudahan mudah faham dan ingat apa yg dibaca

tak lame kemudian,seorang rakan SMS saya..tanya tentang tips study camne nak mudah ingat dan tak mengantuk tika study..

saya reply :

saya pun menghadapi masalah yg sama..
nak elak ngantuk,awk doa sungguh2 supaya hilang ngantuk dan study dengan bersungguh2.
jgn baca je,tangan tu mesti conteng2..highlight atau garis isi penting
ke..lukis ape2 untuk hilangkan ngantuk.pastu cube berzikir dengan zikir yg dapat menarik hati awk.zikir dgn berlagu, buat slow2 orang tak dengarnye,nak dengar pun ape salahnye..
lau tak menggangu mereka la.(dan sy kongsi tentang zikir yg ats td)


dan ade 1 tips untuk mudah ingat,tak terlintas nak bagitahu dia,xpe nnt mesej insyaallah,

tips nye.. jaga hati,fikiran,dan penglihatan kita dari benda yg tidak baik

ade 1 kisah,tentang imam al-Ghazali yg menjadi mufti sewaktu beliau berumur 11 tahun..
beliau terkenal mempunyai daya ingatan yg bagus, menghafaz quran dan ilmu-ilmu yg banyak..

1 hari, imam al-Ghazali terlupa tentang ilmu yg dipelajarinya

imam Malik selaku guru imam al-Ghazali bertanya : "dosa apakah yg engkau lakukan hari ini?"

beliau berfikir....dan tahukah apa jawapan imam al-Ghazali?

"oh ya,hari ini aku secara tidak sengaja melihat betis seorang perempuan yg terselak kainnya ketika dia melintas jalan".

subhanallah..itu imam al-Ghazali yg tidak sengaja melihat..,bagaimana kita yg hidup dalam zaman yg serba moden tapi mundur dari segi rohani agama...(maaf lau bunyi macam celupar..inilah hakikat di Malaysia..ramai mana yg berjemaah di masjid atau surau dan peningkatan gejala sosial) mereka yg terdedah sana sini dan adakala sengaja mahu melihat mereka yg sengaja mendedahkan,sengaja menyelakkan?
"SENGAJA".
geleng kepala..istigfar wei..istigfar...

saya pun tak nak cakap banyak..diri ini tak selayaknya bercakap..
apepun nak kongsi tentang tips..jadi mari kita jaga hati,fikiran dan mata kita..dari mata turun ke hati..tu yg bahaya..mudah-mudahan mata kita melihat sesuatu yg dapat menghidupkan hati kita..dapat menyuburkan ketaqwaan..insyaAllah.

8 comments:

*Laman Koleksi Hidayah* said...

perkongsian dari perantaumesir

ada satu tips jka nak hafalan kita kuat n igat wat solat sunat Hifzi

solat ini pernah disuoh oleh Rasullullah yg mane pada suatu hari ada seorg sahabat berrtanya kpd rasulullah "ya Rasulullah bagai nk kuat kn hafalan aq"

jawab Rasulullah wat lh solat sumat hifzi ia akn membntu hafalan kta

insyallah biiznillah kte akan merasai kelebihannya apa bila mencuba ia.
____________________________

saya baru dengar nama solat hifzi..nnt cari info insyaAllah.timeksh perantau mesir

nurul husna said...

apa tajuk zikir nya kalau boleh ana tahu.

nurul husna said...

kalu boleh ana tau, apa tajuk zikir ni?

Hidayah said...

maaf lambat respon tak perasan komen ni, saya cari youtube tak jumpa.. nnt suatu hari insyaallah saya rekodkan suara,saya beri pada cik ya

Hidayah said...
This comment has been removed by the author.
nurul husna said...

Terima kasih atas usaha mambantu ana. ana sudah download. tq (^^)

Hidayah said...

sama2 :)

Anonymous said...

Imam assyafie rah.bukan imam ghazali rah.